9/25

Bakator bor- és gasztroterasz

Bihardiószeg

11.00

Ingyenes program

Bakator bor- és gasztroterasz

Bihardiószeg
11.00

Ingyenes program

gallery Logo gallery Logo

Debrecen egykori szőlőskertjében, az Érmelléken ismét ünnepre készülnek.

A diószegi Padalja-sor pinceajtóiról lekerülnek a lakatok, borosgazdák várják a vendégeket és Bakatort, Királyleánykát, Muskotályt, Rizlinget töltenek a poharaikba. A völgyben megbúvó présházak teraszán muzsika szól, vidám nótázás és poharak koccintása hallatszik mindenhonnan. A gyerekek szőlőt préselnek, isszák a kicsorgó édes mustot. A bográcsokban rotyog a gulyás, a kemencében sül a marhahús, pompás illatok úsznak a levegőben.

A szőlőhegyen fürtöktől roskadoznak a szőlővesszők, a vendégek kétlovas kocsira szállva szemlélik a termést, gyönyörködnek a szőlővel borított domboldalakban. A Szent Orbán-táblánál a kosaraikból előkerült sajtot törve, szőlőt szemelgetve, bort kortyolgatva nézik, hogy bukik alá a Nap a létai templomtorony irányában.

Ez így lesz, én már látom: nosztalgikus szombat délután, utazás vissza a boldog békeidőkbe.

 

A Bakator Bor- és Gasztroterasz belépőjegy nélkül, ingyenesen látogatható helyi idő szerint 11 óra és 21 óra között, magyarországi idő szerint 10 óra és 20 óra között. A határátlépés és a belépés a pincesorra nincs védettségi igazolványhoz kötve.

 

Corbut Dan, Heit Lóránd, Hegedűs Árpád, Kun Géza, Mados Attila, Szőnyi József, Szőnyi László, Piheni Panni és Rittner Tibor helyi borosgazdák mellett az érmelléki borvidék más településéiről is érkeznek borászok: Békési Lajos Biharvajdáról, Czapp Árpád Székelyhídról, Erdei Mátyás Hegyközszentmiklósról, Féth Imre Biharpüspökiből, György-Csáki Sándor Hegyközcsatárról és Hegedűs Attila Érmihályfalváról. A Bakator borokon túl az Érmelléken fő fajtának számító Királyleánykák (Fetească regală), valamint fehér- (Ottonel Muskotály, Furmint, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Olaszrizling, Zöldveltelini) és vörösborok (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot) kóstolhatók. A borok kóstolásához az információs pavilonban visszaváltható üveg borkóstoló poharat kell vásárolni. Ára: 15 lej vagy 1.000 Ft.

 

A pincesoron helyben készített ételekkel is várják a betérőket: gulyással, csorbával, frissensültekkel, szürkemarha pörkölttel, miccsel. Az érmelléki települések elhozzák legszebb portékáikat is: a vidéki gazdálkodásból származó kiváló minőségű élelmiszereiket (szörpök, zakuszka, mézek, sajtok, telemea, pálinkák, húskészítmények) és kézműves termékeiket (mézeskalács, száraztészta, ékszerek, hímzések). Az ételért, italért, vásárfiáért a gazdáknál, termelőknél kell fizetni román lejjel, de a Padalján a magyar forintot is elfogadják. Csak készpénzes fizetési lehetőség van!

A lovaskocsizás a Kis-Janka-hegy gyömölcsös- és szőlőskertjei között vezet. A félórás túrák folyamatosan indulnak. Jegyet a helyszínen lehet vásárolni személyenként 15 lejért vagy 1.000 forintért. Egy túrán maximum 12 fő tud részt venni.

A muzsikáról Bíró Zoltán és zenekara, a nagyváradi Soroglya zenekar, a debreceni Padalja Banda és a Debrecen Dixieland Jazz Band gondoskodik.

 

A fesztivál helyszíne több irányból is megközelíthető:

– a létavértesi kishatárátkelő (nyitva magyarországi idő szerint 6.00 és 22.00 között) után 200 méterre jobbra fordulunk, majd kb. 5 km után elérjük a Debrecentől 45 km-re lévő települést;

– a nyírábrányi nagyhatárátkelő (non stop nyitva) után Érmihályfalván Nagyvárad felé fordulunk, az E671-es számú főúton haladunk Diosig településig (Debrecenből 77 km).

Az érkezési pont GPS-koordinátái: 47.285010, 22.011707.

 

  1. szeptember 25-én kényelmes, légkondicionált, 50 fős autóbuszok indulnak Debrecenből Bihardiószegre. Az autóbuszok a Tesco parkoló Sport Direct felőli oldaláról indulnak 9:00, 9:20 és 9:40 órakor. Jelentkezni a www.pullmantravel.hu oldalon vagy pullmantravelkft@gmail.com e-mail címen lehet. Jelentkezéskor kérjük megjelölni, hogy melyik indulási időpontot választja! A korlátozott számban rendelkezésre álló helyekre a kedvezményes utazási költség: 1.000,- Ft/fő. A kedvezményes árat Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával tudjuk biztosítani.

 

Debrecen szőlőskertje – egy újjáéledő borvidék

A bihari Érmellék borászati központja Bihardiószeg: ma az érmelléki borvidék bihari részének 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a településen művelnek. Debrecentől alig harminc kilométerre, a magyar-román határ túloldalán azonnal elénk tárulnak a szőlőskertekkel, borospincékkel tarkított dombok.

Egy monda szerint az első szőlőt Nagy Lajos király telepítette Diószegen. A debreceni polgárok figyelme a törökök terjeszkedése miatt a 17. század közepétől fordul a borvidék felé: sok debreceni polgár vásárolt szőlőt a városhoz legközelebb eső borvidéken, hiszen a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra – már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is.

Az érmelléki boroknak a XIX. században is igen jó híre volt: Széchényi István, aki a IV. Hessen-Homburg Huszárezred hadnagyaként 182-1825 között Bihardiószegen tartózkodott, nagyra becsülte az itt termett könnyű fehérborokat: „Fehér asztali borainkat, úgymint a könnyű Érmellékit, Lajoshegyit, Somlait, Neszmélyit, ízlésem szerint a világ minden fehér borai elé teszem”.

A diószegi borászkodás a 19. század második felében élte aranykorát: gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően Bihardiószegen alapították meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is.

A vidék zászlósbora évszázadokig a Bakator volt. Piros héjú, kerek szemű, bogyója korán kezd édesedni, de lassan érik, héja vastag, ellenáll a szürkerothadásnak, ezért október második felében szüretelik. Fehér bora lassan érik, de a kitűnő évjáratokban legendás borokat adott. Elég gyakran fehér aszúbort is készítettek belőle – a kínai császár is rendelt belőle 200 palackkal 1872-ben.

A II. világháború után a bihari Érmellék településein a Bakator már nem szerepel a termesztésre javasolt és termeszthető szőlőfajták között: jó hetven évre el is tűnt Bihardiószegről.

A fajtát elsőnek Szeremley Huba termesztette újra a Badacsony-hegyen (2008-tól újra elismert fajta lett Magyarországon). A szatmári Érmelléken 15-20 éve termeszti a fajtát a Bakator Hegyközség 20-25 gazdája Avasújvárosban és környékén. Innen hozott vesszőkkel telepítette újra a fajtát Bihardiószegre a Heit család 2013-ban.

2017-ben a fajta népszerűsítésére Bihardiószeg Önkormányzata első alkalommal szervezte meg a Bakator Bor- és Gasztrofesztivált, amikor is a fajta Kárpát-medencei termelői összefogva Debrecen és Bihardiószeg önkormányzatai vezetőivel létrehozták a Bakator Szövetséget.

gallery Logo