10/19

Emléktáblaavató és megemlékezés Görömbei András irodalomtörténész tiszteletére

Kölcsey Központ

11.00

Ingyenes program

Emléktáblaavató és megemlékezés Görömbei András irodalomtörténész tiszteletére

Kölcsey Központ
11.00

Ingyenes program

gallery Logo gallery Logo

„Non recuso laborem” – Nem vonakodom a munkától

Ez a Szent Márton püspöknek tulajdonított jelmondat olvasható a Görömbei András (1945-2013) tiszteletére elhelyezett emléktáblán, amit tisztelői 2021. október 19-én avatnak fel a Kölcsey Központban. A táblaavató ünnepi eseményt az irodalomtörténészről szóló megemlékezés is színesíti. A táblaavató ünnepséget követően a Bálterem a Görömbei András-terem nevet viseli.

Időpont: 2021. október 19. 11 óra.

Helyszín: Kölcsey Központ, Bálterem.

Köszöntőt mond: Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Görömbei András Kossuth-díjas magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Debrecen Város Díszpolgára idén lenne 76 éves.

1970-tól tanított a Debreceni Egyetem (korábban: KLTE) Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézetében, 1981-től docensként, 1992-től a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanáraként. 1995 és 2003 között intézetigazgató volt. 1989 és 1992 között a Helsinki Egyetem vendégprofesszora, 1993 és 1995 között a KLTE oktatási rektorhelyettese volt. Az 1996-1997-es tanévben a Bécsi Egyetem Finnugor Intézetének meghívására vendégprofesszorként Bécseben tanított.
Nyugdíjazása után professor emeritus címet kapott. Alapító társszerkesztője volt a Debreceni Egyetem Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézete Csokonai Könyvtár című irodalomtörténeti könyvsorozatának. Alelnöke volt a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaságnak, tagja volt többek között az MTA Doktori Tanácsának. 1992-től haláláig a Hitel című folyóirat főszerkesztő-helyetteseként is működött.

Három nagy témakört kutatott és publikált behatóbban: a XX. századi magyar lírát, a népi irodalmat és a határon túli irodalmakat. Munkásságát számos díjjal jutalmazták.

A megemlékezésen pályatársak beszélnek irodalomtörténeti munkásságáról: a határon túli magyar irodalom feldolgozásáról.

Emlékező pályatársak: Imre László irodalomtörténész, akadémikus, professzor emeritus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora, Debrecen Város Díszpolgára és Baranyai Norbert irodalomtörténész, egyetemi adjunktus, Görömbei András egykori tanítványa.

Közreműködnek a Csokonai Színház művészei: Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Bakota Árpád színművész

gallery Logo