10/20

Mendelssohnék karanténban

Kölcsey Központ

19.00

Belépő: 2.500 Ft, 2.900 Ft

Mendelssohnék karanténban

Kölcsey Központ
19.00

Belépő: 2.500 Ft, 2.900 Ft

gallery Logo gallery Logo

Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti előadása

 

„Bőszét receptre kellene felírni…: ha ilyen emberek tanítanák a gimnazista zenetörténetet, akkor talán a ballagó diákoknak több is megmaradna, mint az a megalázó pillanat, amikor mutáló hangon kellett énekelni az Ómagyar Mária-siralmat – jegyre…” Kovács Dániel – momkult.hu

 

A történelem időnként ismétli önmagát, csak a kulisszák változnak. 1830 tavaszán a Mendelssohn-gyerekek, Felix, Rebecka és Paul karanténba kerültek. Rebecka ugyanis elkapta a kanyarójárványt, nem sokkal később pedig öccse, Paul és bátyja, Felix is megfertőződött.

A család orvosa szigorú elkülönítést rendelt el, amire volt is lehetőség, hiszen a berlini házukban könnyedén elfértek mindannyian. Egy másik lakrészben, de velük lakott az akkor várandós Fanny és férje is.

A kényszerű bezártság, akárcsak napjainkban, sok különös, érdekes helyzetet teremtett. A fiatalok főként levélben kommunikáltak; de nemcsak írtak: zenét szereztek, rajzoltak is egymásnak.

Az ekkor született, a mai körülményekre is emlékeztető szövegekből állította össze legfrissebb előadását a Bartók rádió népszerű műsorvezetője, Bősze Ádám.

 

Az ország „komolyzenei antikváriusa”, televíziós műsorok kedvelt moderátora számos zenetörténeti előadással és sorozattal jelentkezett az elmúlt évek alatt, műfajteremtő klasszikus zenei stand-up comedy-je bejárta az országot.

A már védjegyének számító elegáns stílusát jóízű humorral ötvözve nyújt fesztelen hangvételű, de ismeretekben gazdag, szórakoztató programot a zeneszerető közönség számára.

 

Az előadás egyrészes, időtartama 70 perc

 

 

gallery Logo